לחם מחמצת כוסמין – בריא, טעים ומרגש!
כיצד אפשר להתחיל את היום בצורה הכי טעים שיש? עם לחם מחמצת כוסמין כמובן! מדובר במתכון מדהים שיעשיר את השולחן שלכם בריח נפלא ובטעם מעלף. אם חשבתם שפתיחת לחם חדש מהתנור זה רק לק לצלות את תוכנית הטלוויזיה האהובה עליכם – תחשבו שוב! הצפייה התלויה הזו אכן ממתינה, אבל חווית הבישול היא עצמה מופלאה. העיסוק בקמח, המים והשמרים מוביל לתוצאה שמתעלה כלאחר יד על כל חנות לחם שראיתם. ככל שתשקיעו יותר בלישה ובמגע, כך תרגישו את המושלמות של הלחם הזה! ואגב, הסבתות שלנו עשו את זה בכל יום! מהזמן שהן שמו את הקמח והמים והמתינו שהמחמצת תתחיל לחיות – מחנכים אותנו על סבלנות, אהבה ורצון שהלחם ייצא בדיוק כמו שצריך! מדהים, לא?
זמן הכנת המתכון
- סה"כ זמן הכנה: 10 שעות (כולל זמן התפחה)
- רמת קושי: בינונית
- מספיק ל-10 מנות
הרכיבים הדרושים
לחם מחמצת כוסמין דורש מספר מרכיבים פשוטים, אך חשובים. הכנת את הלחם הזה עם אהבה תביא אליו טעמים מדהימים. להלן המרכיבים:
- 500 גרם קמח כוסמין מלא
- 350 מ"ל מים פושרים
- 100 גרם מחמצת (אם אין לכם, אפשר להכין מחמצת ביתית)
- 10 גרם מלח
- 1 כ teaspoon דבש או סוכר (להוספה למי שמעוניין)
אם תרצו לנסות גירסה ללא גלוטן, אפשר לשלב בלחם קמח אורז או קמח סוי, אבל שימו לב שזה קצת שונה מהמקרה שלנו. יש כאן שילוב מדהים של הרכיבים!
שלבי ההכנה
עכשיו מגיע החלק המעניין! הכנת הלחם היא חוויה חושה, והשקלול של כל החושים מצופה בכמיהה. בשלב זה ניגש להסביר את השלבים המיוחדים עם כל הידע שצברתי. פשוט לדקלם את זה תהיה טעות.
- מניחים את קמח הכוסמין בקערה גדולה.
- יוצרים בעזרת כף או אצבע גומחה במרכז הקמח.
- אוספים את המחמצת ומניחים אותה בגומחה.
- מוסיפים את המים הפושרים ומערבבים בעדינות באצבעות.
- מוסיפים את המלח לדפוס עם סיבוב כיווני והרבה אהבה.
- אם בחרתם להוסיף דבש או סוכר, עכשיו הזמן!
- מעבדים את התערובת בעזרת ידיים עד שהתפוסה התהפכה והפכה לתפוס דביק ונעים למגע.
- מניחים את הבצק על משטח נקי ולשים במשך כ-10 דקות, עד שהבצק רך וגמיש.
- מניחים את הבצק בקערה מקומחת, מכסים בניילון ומניחים להתפחה ל-4 שעות – רצוי במקום חמים.
- לאחר מכן, משמנים את הידיים ומבצעים קיפול לבצק ולאחר זה מניחים למנוחה של 30 דקות נוספים.
- מניחים לתפיחה שנייה, עד שהבצק הכפיל את נפחו.
- שמים את הבצק בתבנית אחידה עם רפידה ואופים בחום של 220 מעלות צלזיוס במשך 30-35 דקות, עד שהלחם זהב ומסמיך.
- סיימתם! אחרי שהתפוח בעמל המניחו לארבעה שעות נוספות לפני שאתם נוגעים בו!
לאחר שצברנו ניסיון, אוכל לשתף שעם הלחם הזה אפשר להוסיף גזרים, שזיפים מיובשים או גבינת שמנת למעבר חשובות על הלחם.
תוספות ושדרוגים
כשהבנתם את העיקר, אפשר לשדרג את הלחם אפילו יותר. מהאפשרויות המנצחות כוללות:
- תוספת של גרעינים כמו שומשום או קנבוס יכולים להוסיף לארגז כלי טעמים משגעים.
- הוספת זיתים לחים וטבעיים לתוך הבצק יכולה להפוך את הלחם לאגדי.
- שילוב של תבלינים כגון רוזמרין או שום יתנו טוויסט מגניב למי שאוהב את הכבישה והמרשימה.
- וסתם… לפעמים יש לי גחמה לשים קפיצה של שוקולד מריר לקראת סוף הקיץ.
שאלות ותשובות
כמה זמן לוקח להכין את הלחם הזה?
הלחם הזה ידרוש סה"כ כ-10 שעות, כולל התפחות. כדאי לתכנן מראש ולתת לבצק את הזמן שצריך.
האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין לבן?
בהחלט! קמח כוסמין מלא נותן טעם עשיר ובריא, אך קמח כוסמין לבן ישפיע על מרקם הלחם שיצא רך יותר.
איך אני יודע שהלחם אפוי כמו שצריך?
לחם אפוי כהלכה יופרד מהתבנית בקלות ויהיה לו צבע זהוב ובעל רוח הקטן לפני סיום האפייה.
מה אני יכול לעשות עם לחם שלא יצא נכון?
אם הלחם לא הצליח, ניתן להפוך אותו לאנטריקוט או טוסטים, לא גזרו שהטעם לא יהיה מדהים!
האם אפשר להקפיא לחם מחמצת כוסמין?
בהחלט. ניתן להקפיא אותו בחלקים נפרדים ולחמם אותו לפני שרוצים לאכול לחם טרי.
מה ההבדל בין מחמצת מעשה ידיים למחמצת קנויה?
חלקכם עלולים להרגיש חוסר בחומרים כימיים ואחרים במקביל לשימוש במחמצת טבעית וראשונית – זה פשוט מדהים!
מה הטעם שצפויים לי בעוד 24 שעות?
הם יהיו מעולים! המחמצת תתפתח ותביא עמה ריחות וטעמים מופרשים שיעשו טוב רק לראות.
האם ילדים יכולים לעזור בהכנת הלחם?
בהחלט! זה זמן מהנה ואינטראקטיבי לכל המשפחה. הצפת החומרים תפתח עולם שלם של אושר באפייה!
איזה לחם נחשב לבריאות?
לחם מחמצת כוסמין הוא בריא יותר לליבה ולהרגשה הנפשית. אם רוצים פירור זהב מפני שיהיה לידו דל פחמימיות!
האם יש לי צורך ללטף את הבצק לפני ההכנה?
אם תעשו זאת, תרגשו את הבצק ועל שמחתכם זו תגיע אל ההצלחה!
בתום ההכנה של לחם מחמצת כוסמין זה היה פשוט מדהים להרגיש את כל החוויה. ריח הלחם שיצא מהתנור, הברק בעיניים כשחותכים את הלחם הראשון, והטעמים שהשאירו חותם של רצון לעוד ועוד. אל תשכחו לשתף את המתכון הזה עם חברים ובני משפחה – זהו רשמי מתכון אגדי שנשמר בסודות! תיהנו!