הצורך של ילדים לחקור וללמוד את הסביבה שלהם גרם למריה מונטסורי לערוך תצפיות על ילדים, כדי להבין בצורה מעמיקה וטובה יותר את הדרך החינוכית הטובה ביותר באמצעותה הם יוכלו לפתח את עצמם. תצפיות ומחקרים אלו הובילו אותה לייסד את הגישה המונטסורית, שכיום הפכה להיות לשיטת חינוך מבוקשת בגנים ובתי ספר שונים ברחבי הארץ.
כיוון שמדובר על גישה מחקרית, קיימות פרשנויות רבות סביב דרכי היישום של השיטה על ילדים כך שכל ממוסד חינוכי בוחר באופן עצמאי את שיטות הלמידה והחינוך המונטסורי.
הגישה המונטסורית – מה המשמעות שלה?
בסיס הגישה המונטסורית עוסקת בנושא של הענקת חופש ועצמאות לילדים, גם בגילאים קטנים, זאת כדי לאפשר להם להביע את עצמם ולמלא אחר הצרכים הטבעיים של כל ילד. משום כך שיטת החינוך והלמידה על פי גישה זו היא עצמאית, כאשר קיימת ההכרה ביכולותיו העצמאיות של כל ילד להביא את עצמו לידי ביטוי וכך הוא יוכל ללמוד ולהתפתח בקצב ובדרך המתאימים לו ביותר.
לרכישת משחקים בגישה מונטסורית>>>
לאילו גילאים גישה זו מתאימה?
כיוון שרוב הפעוטות מתחילים לחקור ולגלות את סביבתם כבר בגיל שנתיים, זהו הגיל האידיאלי להטמעת הגישה המונטסורית כאשר גיל שש הוא הטווח המקסימלי של יישום השיטה. למעשה, מריה מונטסורי חקרה את שיטת החינוך הזו בקבוצות ילדים בגילאים הללו, ולכן ניתן לומר כי מאפייני השיטה הוכיחו עצמם במהלך המחקר שביצעה.
לרכישת קשת מונטסורית >>>
כיצד צעצועים מונטסוריים יסייעו ליישום הגישה המונטסורית?
בכדי לאפשר לילדים לבצע פעולות ודברים בצורה עצמאית, יש לעודד אותם לעשות זאת באמצעות חומרים המיועדים לגילם ומאפשרים פעולות עצמאיות. כך לדוגמה ניתן למצוא צעצועים המבוססים על הגישה המונטסורית המלמדים את הילדים לבצע פעולות בכוחות עצמם.