סוגי הנמלים הנפוצים בישראל ואיך מזהים אותן – כל מה שלא סיפרו לכם

נמלים – הם לא רק אלו היצורים הקטנים שמסתובבים מתחת לשולחן המטבח או בחצר, אלא מערכת אקולוגית קטנה שמרתקת ומלאה בסודות. בישראל, כמו בכל העולם, קיימים סוגים מגוונים של נמלים, וכל אחת מהן מביאה איתה קסם ייחודי משלה – אם זה בצורתה, בשיטות העבודה הקבוצתיות שלה, או באורח החיים הבלתי רגיל שהיא מנהלת. אז רגע לפני שאתם מחפשים פתרון לקרב על המזון או הסתקרנות מהעובדה שהן מתקיימות בצוותא, בואו נכיר את העולם המרתק של הנמלים בישראל ונלמד כיצד לזהות כל סוג בקלות.

למה בכלל חשוב לדעת לזהות נמלים? כי היכרות נכונה עם הסוגים עשויה לגרום לכם להבין מה באמת קורה במרחב שלכם – האם זה מקרי, האם הנמלים תורמות לאיזון האקולוגי או סתם עברו לביקור. ובין אם אתם חובבי טבע, סטודנטים, או סתם אנשים סקרנים, הזיהוי הנכון הוא המפתח להבנה מעמיקה. אך במקרים שהן הופכות למטרד, מזמינים הדברה ברמת השרון – גילי הדברות.

5 סוגי נמלים נפוצים בישראל – אגדות זעירות שאסור לפספס

1. נמלה רועה הצאן (Messor structor) – נקודת הזרע לכל עניין

זוהי נמלה בעלת ראש גדול ושרירי במיוחד, שמאפיינת עצמה כאספן זרע מיומן. בישראל היא מאוד נפוצה, בייחוד באזורים פתוחים ויבשים. איך תזהו אותה? בגודלה שהיא יחסית גדולה לנמלים אחרות (כמעט סנטימטר!), וראש עגול עם לסתות חזקות. רועים אמיתיים – הם אוספים זרעים ויוצרים מלאי למזון בקן כדי לשרוד תקופות קשות.

2. נמלת פועלת אדומה (Cataglyphis saharae) – המלכה של המדבר הישראלי

אם חשבתם שמדבר זו רק חול וחום, תכירו את נמלת המדבר שתצליח לשוטט באלו התנאים הפסיכיים. נמלה צבעה אדום, יציבה וארוכה, שיכולה לרוץ במהירות מדהימה על החול. זיהוי פשוט: צבע אדום בהיר וזנב משונן בקצה. היא מומחית בשרידות ושורדת בטמפרטורות שכולם היו מסתגרים מתחת לשמש.

3. נמלת השדה השחורה (Lasius alienus) – המאיירת של הרצפה

קטנה, שחורה ומסתובבת בלי הפסקה סביב הכפרים והערים. נמלה זו נפוצה בכל רחבי הארץ, אוהבת סביבה לחה ולרוב תמצאו אותה בקרבת צמחים. איך להבחין? היא קטנטנה, ממש שחורה, לא מבריקה במיוחד ובעלת התנהגות של איסוף התזוזות במקרה החיים של הצמחים.

4. נמלת החרוב (Tapinoma simrothi) – מהירות בריצה ותקשורת מצטיינת

קטנטנה ומבריקה, לרוב בצבע שחור או כהה, נמלה זו אוהבת לחיות בסביבה עירונית וחקלאית. היא מיוחדת ביכולת התקשורת הפנימית שבין הפועלות, מה שמאפשר להן להגן על המשאב שנמצא או לשתף מידע במהירות. תזהו אותה מהר – היא רצה כמו מנוע זעיר בדינמיות מטורפת.

5. נמלת הפסיפס (Pachycondyla tarsata) – חזקה ומרתקת

למרות שהיא פחות נפוצה, נמלת הפסיפס היא מהמעניינות – עם צבע גוף חום כהה, פועלת לעתים בערים ליד עצים. היא נחשבת "שרירנית" בעולם הנמלים, בזכות הראש המאסיבי וכוח הלעיסה החזק שלה. מעבר לזה, היא נפוצה בקרבת חורשות ויערות.

איך יודעים באמת מה זו נמלה?

רגע, לא כל נמלה נראית אותו הדבר, ויש טיפים פשוטים לזיהוי מצוין בלי להיכנס לספרים עבים:

  • גודל וצבע: זה מה שיראה לעין. נמלים לא מדוברות? אז בעיקרון בגודל שלהן יש הבדל גדול. ממעט מילימטרים ועד כמעט סנטימטר!

  • אורך הרגליים והכנפיים: לא כל הנמלים טסות! דווקא אלו שקוראים להן "כנפיות" הן בשלבים מיוחדים של חייהן (כנף ראשונית לפני גידול קולוניות). רגליים ארוכות מצביעות לעיתים על נמלים שמסתובבות בשטח פתוח.

  • התנהגות שדה: האם הנמלה חופשייה ומתרוצצת או מעבירה זרעים? יכולה להנחות דרך שהיא מנוהלת – האם בקבוצה או עסק יחידני?

  • צורת הראש והגוף: לצפייה מקצועית פנים, מסתכלים על ראש וכמה מאפיינים קטנים כמו לסתות, זנב ושיניים מיקרוסקופיות.

אז הבנו, זה לא רק מעניין – זה ממש מסקרן ובקלות אפשר לשחק חוקר נמלים בשטח!

שאלות שעושות את כל ההבדל על נמלים

  • איך נמלים מוצאות אוכל כל כך מהר?
    הן משתמשות בפסי ריח, שהן משאירות אחרי שהן מוצאות מקור מזון – כמו GPS זעיר.

  • האם נמלים באמת עושות מלחמות בין הקבוצות?
    בהחלט כן, אבל זה בעיקר כדי להגן על הטריטוריה שלהן. זה דומה לתחרות נושאת פריזמה.

  • מדוע נמלים רצות בקווים ישרים?
    כי הן עוקבות אחר ריח שהן מסמנות, והדרך הישרה היא היעילה ביותר.

  • האם אפשר ללמד נמלים טריקים?
    כמעט לא, אבל ניסויים מראים שהן לומדות סימנים בסביבה.

  • כמה זמן חי פועלת נמלה?
    באופן כללי בין כמה חודשים לשנה, תלוי בסוג ובתנאי הסביבה.

למה בעצם נמלים כל כך "כוכבות" קטנות?

כי הן מסמלות סדר מופלא בדרגה חייה, הקבוצה, והיכולת לשרוד כמעט כל תרחיש שנזרק לפניהם. פחות או יותר, כל נמלה היא קטנה אבל יחד… הן כוח טבע אמיתי. מעבר לזה, הן משמשות כאינדיקטור לביולוגים על בריאות הסביבה.

נסיים עם טיפ קטן של גילי הדברת מזיקים: כשאתם רואים נמלה, עצרו רגע, תסתכלו בה מקרוב, ותחשבו על כל הארגון העצום שהיא מייצגת – כי מבפנים, עולם שלם מתנהל ברצינות שלו בלי שאתם יודעים.

שיהיה בהצלחה בהיכרות עם נמלי הארץ – הן מחכות שתגילו את אותן!

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
גלית ברוך

גלית ברוך

גלית ברוך היא בלוגרית, מרצה ומארגנת סדנאות בתחום הסטיילינג וההעצמה נשית. את כל הנושאים על בריאות, צרכנות ופנאי, עיצוב הבית, משפחה וזוגיות גלית מביאה במאמריה והרצאותיה עבור קהל הנשים שרוצות לקבל מידע והשראה לדברים חדשים ומעניינים בתחום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *