פיתוח החשיבה בקרב ילדים, זה תהליך חשוב שאסור להקל ראש לגביו. בעוד שהילדים רוכשים מיומנויות שונות במהלך התפתחותם ומסגלים לעצמם הרגלי חשיבה, ישנן אימהות שלוקחות את התהליך צעד אחד קדימה. אם גם אתן מעוניינות לשפר את תהליכי החשיבה אצל הילדים, להקנות להם הרגלים לחשיבה יצירתית, לפתח את הזיכרון ואת האינטליגנציה שלהם, הכתבה הבאה היא עבורכן.
תהליכי חשיבה ומיומנויות קוגניטיביות
התפתחותו הקוגניטיבית של הילד מתרחשת במהלך חייו, הוא לומד כיצד לחשוב, לפתור בעיות, לרכוש שפה, לזכור מאורעות, ללמוד מושגים, לחשוב באופן יצירתי, להבין את המציאות ולקשר בין אלמנטים ונושאים שונים. תהליכים אלו מתרחשים בחייו של הילד ונרכשים מסביבתו ומהמסגרות בהן לקח חלק. להורים יש חלק משמעותי בפיתוח היכולות הללו, שכן הם מהווים סוכני חיברות עבורו (החיברות היא תהליך בין היתר גם לגיבוש האישיות והמחשבה).
לשפר את תהליכי החשיבה של הילדים
בכדי לפתח ולשפר את תהליכי החשיבה של הילדים, יש לעבור עמם תהליך בו תחשפו אותם למגוון רחב של אפשרויות חשיבה. המטרה היא לצאת מהמסגרת של המוסד הפורמלי ולקחת אירועים מחיי היומיום שיסייעו לכן לפתח את חשיבתם.
אחת הדוגמאות הנהדרות לפעילות יומיומית שכזו היא השימוש במשחקי חשיבה. המשחקים מציגים מגוון בעיות שיש לפתור, להבין ולפרש. שלבי המשחק אינם שגרתיים והם מאלצים את הילדים לחשוב באופן שונה ולנסות לפתור את האתגר שניצב מולם. אתן יכולות לרכוש משחקי חשיבה מסוגים שונים בהתאם לגילו של הילד ולהתחיל להטמיע בו את ההרגל לשחק עמם לעיתים קרובות.
דרך נוספת לפיתוח היצירתיות והדמיון היא באמצעות עבודות יצירה שונות. האפשרות לקחת חומרי גלם ולהפוך אותם לתוצר פונקציונלי מקנה לילדים את המקום לחשוב ולפתח את הדמיון. נסו לעשות זאת לעיתים קרובות ולעסוק בעבודות יצירה מסוגים שונים.
אחד האלמנטים שיש לפתח בתהליך ההתפתחות הקוגניטיבית של הילד, הוא תהליך הזיכרון. החשיבה עצמה נבנית בין היתר על בסיס הזיכרון. המידע שנקלט אצל הילד, עובר תהליכי עיבוד ונשמר בזיכרונו. המידע הזה עשוי להועיל לו בהמשך חייו, ולא משנה באיזה סוג מידע מדובר. מהרגע בו נולד ועד לגיל 3, מיומנויות הזיכרון שלו לא מאפשרות לו לעבד מידע רב, אך החל מגיל 3 תהליכי החשיבה מתפתחים ואיתם גם תהליכי הזיכרון. בכדי לשפר את התהליכים הללו ולייעל אותם, צריך לאמן את המוח. כיצד תעשו זאת? באמצעות משחקי זיכרון, קריאת ספרים, צפייה בסדרות עם המשכיות וכו'.
מיומנויות נוספת שניתן לשפר במהלך הגילאים הללו היא היכולת למיין. בעוד שבגיל צעיר היכולת למיין לוקה בחסר, עם התפתחותם, הילדים מצליחים לחלק את העולם לקטגוריות ולמיין את האלמנטים השונים לפיהן. תהליך המיון תלוי בתהליך הזיכרון, לכן חשוב להקפיד על תרגול המיומנויות הללו בתדירות גבוהה.
התחילו כבר מגיל שנתיים
פעוטות אמנם יכולים לעבד מעט מידע, אך מוטב להתחיל עמם את התהליך כבר בגילאים הצעירים הללו. פיתוח המיומנויות הקוגניטיביות בטרם הגעתם לגן החובה או לבית הספר היסודי הוא חשוב ונחוץ. בגילאים האלה, הם עדיין יכולים לקלוט מידע באופן שאינו תבניתי, לכן הם פתוחים ליותר אלמנטים מאשר ילדים שכבר חושבים לפי מסגרות ותבניות שונות.
בכדי לפתח את תהליכי החשיבה של הילדים, יש צורך בתשומת לב רבה. רכשו עבורם משחקי חשיבה, ספרים מעניינים, חוברות לתרגול ומשחקים שונים שיכולים לסייע להם לפתח את היצירתיות, לפתור בעיות באופן לא שגרתי ולחוות סגנונות חשיבה ייחודיים.